Nic nie robi takiego wrażenia jak odbitka
Jeśli naprawdę chcesz zrobić na ludziach wrażenie, wydrukuj odbitkę. Wiem, że to brzmi banalnie, ale odbitka — zwłaszcza dzisiaj — to jedna z tych rzeczy w fotografii, które są zdolne wywołać niesamowity efekt. Tym większy, im większa odbitka (osobiście uważam, że próg „niesamowitego efektu” zaczyna się od formatu 30×45 cm, ale jeśli możesz zrobić jeszcze większą odbitkę, na przykład 40×50 cm, to wrażenie będzie jeszcze większe. To jeden z tych przypadków, gdzie więcej oznacza lepiej). Dlaczego obecnie odbitki wywołują takie emocje?
(1) Są namacalne. Przywykliśmy do oglądania zdjęć na szklanych ekranach monitorów. Nie możemy ich wziąć do ręki. Nie możemy dotknąć. Są gdzieś daleko, w swego rodzaju zamknięciu. Ale gdy je wydrukujemy, zdjęcie przestaje być sekwencją zer i jedynek. Staje się „prawdziwe”.
(2) Podaj komuś gotową odbitkę i zwróć uwagę na reakcje: ludzie zaczynają gładzić papier. Dotyk jest jednym z pięciu zmysłów człowieka, a połączenie go z wrażeniami płynącymi z patrzenia na zdjęcie pozwala nawiązać z oglądającym kontakt na zupełnie innym poziomie.
(3) Drukowanie odbitek to swego rodzaju dowód prestiżu, który świadczy o poważnym podejściu do fotografowania. To zarazem inwestycja w fotografię.
(4) Odbitki otwierają drzwi. Jeśli chcesz zrobić zdjęcie w jakimś wnętrzu, powiedzmy, w restauracji, i weźmiesz ze sobą wielkoformatową odbitkę jednego ze swoich zdjęć, to jest spora szansa, że uzyskasz zgodę. Dobra odbitka subtelnie sugeruje:
„Jestem wiarygodny — udzielenie mi pozwolenia na robienie zdjęć niczym nie grozi”. Wierz mi, odbitka czyni cuda. Wreszcie
(5), odbitka może być znakomitym prezentem. Pomyśl tylko: nawet przesłanie zdjęć e‑mailem robi wrażenie na przyjaciołach, prawda? Wydrukuj ładną odbitkę, podpisz ją, zwiń i zapakuj w tekturowy rulon, a potem prześlij w tradycyjny sposób. Będziesz zaskoczony reakcją przyjaciół. Wierz mi, odbitka to potęga. Spróbuj, a się przekonasz.
Na podstawie:
Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 200 ujęć Scotta Kelbyego Scott Kelby TUTAJ>>>